blog

Mijn wedstrijden in 2022

Beste golfers,

Tijdens de corona periode heb ik het zeer druk gehad met het lesgeven. Nog niet eerder heb ik zo’n volle lesagenda gehad in de winterperiode. Ook was de aanwas van de “jongere” golfer enorm. Geweldig om mee te maken! In de loop 2022 werd het weer “normaler” op de golfbanen. Zo kreeg ik zelf ook meer tijd om te werken aan mijn eigen spel. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen als leraar én als golfer.

Ik schreef me op mijn club Olympus in voor de WAC (woensdagavond competitie). Dat is in de zomer een wekelijkse wedstrijd voor spelers onder handicap 20. Er is een bruto en een netto uitslag. In de maanden mei en juni speelde ik een aantal keer mee maar…..het ging helemaal niet lekker. Geen goed gevoel, matige scores en ik begreep niet goed wat er aan de hand was…

Terug naar de driving range, werken aan de swing. Daar ontdekte ik uiteindelijk dat ik mijn swing moest veranderen. Ik heb altijd gespeeld met een “natuurlijke” draw. Althans dat dacht ik. Maar juist die draw gaf me onzekerheid en teveel spreiding. Toen besloot ik over te gaan op de fade. Je slaat daarbij de bal iets links van het doel en in de lucht draait deze dan terug richting het doel. En dat begon te werken.. o.a. mijn drives sloeg ik met veel meer vertrouwen en vaker midden op de fairway.

Na onze zomervakantie in Thailand won ik de WAC van 24 augustus bij Golfclub Olympus met een ronde van 78 slagen (+7).  En dat gaf me weer het vertrouwen terug voor de komende wedstrijden.

De volgende wedstrijd was het Duinzigt Invitational op 29 augustus. Een strokeplay wedstrijd over 18 holes met meer van 50 professionals. Na die ronde gaan de beste 10 door voor de verdeling van het prijzengeld.
Die dag liep het fantastisch, de baan is zeker niet gemakkelijk maar mijn shortgame was die dag zeer scherp en hierdoor haalde ik een plaats bij de beste 10 met een score van +3.
Tja en dan realiseer je je dat de vorm er echt is. Iets heel moois want het “in vorm komen” is hetgeen je al die uren voor staat te oefenen!

Een vrijwilligster laat de scores van onze flight zien. (Duinzigt Invitational)
Na 18 holes strijden de beste 10 voor het prijzengeld. (Duinzigt Invitational)

Blakend van het vertrouwen verscheen ik op 5 september aan de start bij de pro-am “Go with the Pro” op mijn oude club Heiloo. Die dag speelde ik super constant en met 2 bogeys, 1 birdie en 15 pars won ik de wedstrijd met een score van +1.

Prijsuitreiking Heiloo
De 1e prijs!

Op 11 september nam ik deel aan het Nederlands Kampioenschap putten (in Putten). Putten is altijd mijn beste onderdeel geweest en het liep ook weer lekker. Ik werd 8e.

In 2023 kijk ik ook weer uit naar verschillende leuke wedstrijden en vooral ook naar de voorbereiding hierop.

Piet Hein Groenewoud
(maart 2023)

Wat je als golfer WEL kunt doen tijdens de coronacrisis (deel 2)

Alle golfbanen zijn vanaf half maart helaas dicht gegaan. En wat is het dan jammer dat je met dit lekkere weer niet kunt golfen. Je zou toch denken dat 1,5 meter afstand houden van elkaar wel moet lukken op zo’n grote oppervlakte.

Toch kan je in deze periode prima blijven werken aan onderdelen die direct een positief effect hebben op jouw golfspel.

Vandaag enkele tips voor het onderdeel Techniek:

Je kunt de Full-Swing (zonder bal) uitstekend thuis oefenen, in de woonkamer, in de tuin of op het balkon. Je hebt er slechts 2 dingen voor nodig:

1) Een golfclub (mid-ijzer)

2) Een grid

Punt 1 Lijkt me niet zo ingewikkeld.

Punt 2 Heeft meer uitleg nodig. Een grid is het Engelse woord voor stramien ofwel vastgelegde afspraken over (in dit geval) een reeks van bewegingen.

Ik werk (zelf en tijdens mijn lessen) met een grid van 12 bewegingen voor de full-swing. In dit filmpje laat ik je alle bewegingen zo duidelijk mogelijk zien. Aan het eind van iedere beweging is er een korte pauze. Deze manier van trainen noem ik “robotachtig”.

Na enige tijd kan je ook een aantal langzame swings maken. Door het vertragen slijp je een beweging veel beter in je systeem. Een “slow-swing” begint altijd met aandacht voor de grip, houding en ook een mikpunt. Probeer de swing minimaal 20 seconden te laten duren, sneller is niet ok, langzamer wel! Deze manier van trainen noem ik “slow training”. In dit filmpje zie je mij een slow-swing maken. Ga het maar eens zelf proberen!

Ben je nieuwsgierig geworden naar onder andere deze manier van trainen, en smaakt het naar meer? Koop dan de cursus True Practice Fundamentals Online. Door gebruik te maken van kortingscode TPF-PHG ontvang je nu 20 euro korting op de normale prijs van 97 euro. Meer info & aanmelden via: https://ironshirt.golf/online_trainingen/truepractice-onlinetraining/

Succes ermee!

Piet Hein Groenewoud
PGA Golf Professional

Bekijk hier deel 1 uit deze serie over wat je als golfer WEL kunt doen tijdens de coronacrisis.

Wat je als golfer WEL kunt doen tijdens de coronacrisis (deel 1)

Alle sportclubs en dus ook alle golfbanen zijn vanaf 15 maart gesloten. Heel jammer natuurlijk dat je nu met dit mooie weer niet lekker de baan in kunt. Zelf denk ik dat dit best zou kunnen als je in flights van maximaal 2 personen speelt waarbij je goed op de 1,5 meter afstand let. Maar helaas heb ik geen invloed op de besluiten die de overheid neemt.

Toch kan je in deze periode wel blijven werken aan onderdelen die direct een positief effect hebben op jouw golfspel. Vandaag enkele tips voor het onderdeel Fysiek:

 

  • Begin iedere dag voor het ontbijt met een serie lenigheidsoefeningen. In dit filmpje https://youtu.be/94TLMiGiQZM laat ik een aantal oefeningen zien die speciaal gericht zijn op golf. Het zijn Chi-Kungs. Deze oefeningen zorgen voor een warming-up van de pezen. Het fijnst is het om deze oefeningen buiten te doen.

 

  • Ren, wandel of fiets een paar keer per week minimaal een uur achter elkaar. Dit om je basisconditie (cardio) op orde te houden. Als je een hartslagmeter gebruikt, blijf dan rond de 130/150 slagen per minuut.

 

  • Op de dagen dat je geen cardio training doet adviseer ik krachtoefeningen. In dit filmpje https://youtu.be/mb6Q0iOG7Xs geef ik een aantal oefeningen gericht op de benen, het core en de armen.

 

  • Let op je voeding. Probeer in deze periode jouw ideale sport gewicht te bereiken. Dat is grofweg je lichaamslengte minus 1 meter. Maar minder mag natuurlijk ook. Probeer niet te snoepen en koolhydraatarm te eten. Dus geen brood, pasta, rijst, aardappels en suiker. 

 

Succes ermee en ik hoop dat je hiermee aan de slag gaat zodat je in goede conditie op die 1e tee staat zodra de banen weer open gaan!

 

Piet Hein Groenewoud

PGA Golf Professional

Amsterdam Golf Show

Kom op 19 en 20 april 2019 naar de Amsterdam Golf Show bij Amstelborgh

Op zaterdag 20 april is er om 10:00 uur de gratis Swing-Analyse en om 14:30 uur de clinic Intuïtief Putten, de kosten hiervoor bedragen slechts €5 p.p.

Schrijf je (hieronder) in voor de Gratis Swing-Analyse

Je swing wordt in 10 minuten beoordeeld door PGA Golf Professional Piet Hein Groenewoud (Class A) en je ontvangt na afloop van de swing-analyse het filmpje van je swing met aanwijzingen in je mailbox!

Heb jij last van Putting Yips? Of wil je eens kennismaken met een geheel nieuwe kijk op het putten, Schrijf je dan (hieronder) in voor een clinic Intuïtief Putten

Intuïtief Putten is een hele andere kijk op het putten dan tot nu toe werd aangenomen. Dit leer je nergens anders! Jack Nicklaus zei het al: “Putten is 2% techniek en 98% gevoel en vertrouwen” Wij gaan tijdens de clinic intuïtief putten vooral in op de 98%! Je leert dat je met je onbewuste systeem veel beter kunt putten dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden! De kosten voor een half uur clinic onder leiding van PGA Professional Piet Hein Groenewoud bedragen slechts € 5 p.p. Op zaterdag 20 april is om 10:00 uur de Swing-Analyse en om 14:30 uur is de clinic Intuïtief Putten.

[contact-form-7 id=”1133″ title=”Zonder titel”]

Weg met die wisselvalligheid!

De meest voorkomende klacht die ik tijdens de intake te horen krijg is: “het is zo wisselvallig” …..en verder…..“Ik begin al meteen niet goed met mijn driver van de tee en dan moet ik het herstellen met mijn 2e slag, dat alleen al mislukt dan vaak vanuit de moeilijke ligging. Dit leidt bij mij tot frustratie, wanhoop en tja… uiteindelijk bederft mijn eigen wisselvalligheid het plezier dat ik ooit had in het spel”.
Herken je dit bij jezelf en wil je definitief af van dat wisselvallige gevoel tijdens het golfen? Doe dan mee met de komende serie voorjaarslessen. Tijdens deze lessen leer ik je onder andere hoe je stabieler kunt staan want:

Stabieler Staan = Stabieler Slaan

Ik constateer vaak dat de basishouding wel een keer aangeleerd is maar dat deze in de loop van de tijd volledig is verslapt. Als bijvoorbeeld de voeten niet goed vast staan heeft dat alleen al nadelige effecten op de baan van de club en op de afstand die je slaat. Het contact met de voeten op de grond is SUPER BELANGRIJK!! Het is je tweede grip. Je leert bij mij hoe je een stukje ijzer toevoegt aan je voetengrip. Over deze en nog een paar andere stukjes ijzer gaan de komende voorjaarlessen. Er is trouwens niet alleen aandacht voor de swing maar ook voor het korte spel.

Praktisch

Deze groepslessen beginnen in april 2019 en worden bij Amstelborgh gegeven op maandagavond 19:00-20:00 (8/4, 15/4, 22/4, 29/4, 6/5, 13/5) en/of donderdagavond 19:00-20:00 (4/4, 11/4, 18/4, 25/4, 2/5, 9/5). Je koopt een leskaart voor 6 lessen en je kunt de lessen op dinsdag- of donderdagavond volgen. De kosten voor deze 6 lesuren bedragen € 120 p.p. Aanmelden doe je door onderstaand formulier in te vullen. [contact-form-7 id=”1133″ title=”Zonder titel”]

Leer hoe je stabieler kunt staan tijdens je swing.